Heesters
Het verplanten van groenblijvende heesters gebeurt later dan bij de bladverliezers omdat veel groenblijvers niet 100% winterhard zijn. In pot gekweekt maakt het minder uit, maar veel groenblijvers worden ‘met kluit in gaaslap’ aangeboden.
Heesters die pas na de langste dag bloeien (21 juni) kunnen nu worden gesnoeid. Dat geldt dus voor soorten zoals Buddleja davidii, Ceanothus en Hypericum. Struiken die bloeien uit knoppen die al in het vorige seizoen zijn gevormd pas snoeien nadat ze zijn uitgebloeid.
Vaste planten
Vaste planten kunnen zich op hun wortels boven de grond hebben uitgedrukt. Ze staan op ‘eilandjes’. Plant ze opnieuw op de juiste diepte in. Haal alle dode en afgestorven plantenresten bij uw planten weg. Al het afval kan in de compostcontainer.
Planten en zaaien
Berken staan erom bekend dat ze zich moeilijk laten (ver)planten. Dit is de beste tijd om dat te doen. Keukenkruiden kunt u nu volop zaaien (evenals groentesoorten zoals worteltjes).
Snoeien mei
De nu uitgebloeide bladverliezende struiken kunnen al worden gesnoeid. Knip oude takken zo diep mogelijk terug om kans te geven op verjonging. Het is niet nodig alle takken te verwijderen, je kan ook de helft uitdunnen en volgend jaar de andere helft. Enkele voorbeelden van deze heesters zijn de Forsythia, Boerenjasmijn en de Ribes.