Alstroemeria staat in mei op de Bloemenagenda

In mei staat de Alstroemeria op de Bloemenagenda, de bloem die symbool staat voor een langdurige vriendschap. Die symboliek slaat momenteel ook op de vriendschap met Moeder Aarde: er wordt onderzoek gedaan hoe de Alstroemeria klimaatneutraal geproduceerd kan worden. Door innovaties in de kas met LED-verlichting en betere isolatie is er 30% minder warmte nodig, terwijl de opbrengst al 35% hoger is. 

Herkomst
De Alstroemeria, of Incalelie, komt in de vrije natuur voor in Peru, Brazilië en Chili. Hij dankt zijn bijzondere naam aan de Zweed Clas Alstroemer die de bloem naar Europa bracht in de 18-de eeuw. Alstroemeria is een wortelstokgewas, dat wil zeggen dat de ondergrondse stengels zich blijven vertakken.

Keuze assortiment
Alstroemeria’s zijn sterke bloemen met een lange stevige steel, verkrijgbaar in een regenboog aan kleuren. Eén steel heeft wel zes tot acht bloemen en de donkere lijntjes op de bloem zorgen voor een exotisch detail. Nieuw in het assortiment zijn de tros-alstroemeria’s zoals Alstroemeria ‘Charmelia’. Deze Alstroemeria heeft vertakkingen met daarop veel kleine en vooral open bloemen. Sommige nieuwe soorten maken geen stuifmeel aan, bijvoorbeeld het nieuwe Florinca type. Een ideale oplossing voor bloemenfans met hooikoorts.

Verzorgingstips

  • Haal zoveel mogelijk blad van de steel, zodat alle energie naar de bloeiede bloemen gaat.
  • Snijd de steel twee tot drie centimeter af met een schoon mes of schaar.
  • Voeg aan het water speciale snijbloemenvoedsel toe voor Lilium & Alstroemeria.
  • Ververs regelmatig het water en geef de Alstroemeria’s opnieuw voeding.
  • Zet de bloemen niet op de tocht, bij de verwarming of naast de fruitschaal.

Bron: https://www.bloemenbureauholland.nl/

Bekijk eerdere Tuintips

Groenblijvende heesters

Groenblijvende heesters

Regen blijft in ons land nooit lang uit. Een mooi moment om groenblijvende heesters en coniferen te planten of verplanten. Rododendron, azalea, laurierkers, sneeuwbal (Viburnum tinus, foto), conifeer of haagplant kunnen dan nog voor de winter wortelen op de nieuwe plek.

Onderhoud september

Onderhoud september

Herfstblad op de open grond tussen heesters is een prima winterdek. Van groenblijvende planten, gazon en vijver kun je het beter weghalen, anders is er kans op rotten en verstikken. Gebruik een bladhark of, makkelijker, een blazer!

Tuintips september

Tuintips september

Met een net over de vijver voorkom je dat er (veel) herfstblad in het water komt. Rottend bladafval blijft dan niet in het water liggen waardoor er teveel voedingsstoffen in het water komen. Dit kan zuurstofproblemen en overmatige algengroei veroorzaken.

06 - 307 266 09

Lechstraat 5

6674AV Herveld

Neem contact op

Vul onderstaand formulier in

© Copyright 2021 Van Rijbroek Hoveniers | TuinKeur